Black Friday: idén sem veszel csúcstévét tízezerért

Megkezdődött a Black Friday szezon Magyarországon. A Mall korábbi gyakorlatából „tanulva” a MediaMarkt és az Alza a teljes novembert ennek a leárazáskampánynak szenteli. A korábbi években is jellemző volt, hogy a kereskedők szabadon értelmezik a fekete pénteket; a Black Friday egynapos jellege egyre kevésbé jellemző.

Egymás farvizén a csúcsra

Habár fekete pénteknek nevezett akciókkal akár májusban is találkozhatunk (lásd: Alza), a legjelentősebb leárazáskampányok ideje a november. A piacvezető szereplők erre az időszakra készítik elő a legnagyobb akciókat.

Ahhoz, hogy egy ilyen kampány összeálljon, számos gyártói és beszállítói együttműködés, illetve kondíciós szerződés szükséges. Értelemszerűen, ezzel a lehetőséggel csak azok a webáruházak élhetnek, akik magas volument képesek értékesíteni.

A kis webáruházaknak nem jut szerep ebben a játékban. Ha ki is kiáltanak Black Friday akciókat, azok mértéke maximum az árrésig terjedhet, de már ilyen esetben is azonnali veszteség keletkezik. Épp ezért a legkisebb szereplők rendszerint elengedik ezt az egész fekete péntek dolgot…

Nagyobb veszély leselkedik az önbizalommal telt közepes szereplőkre… Ők azok, akik nem rendelkeznek ugyan jelentős gyártói és beszállítói együttműködésekkel, ám képesek megfinanszírozni a leárazás kampányaikat. Ha a megnövekedett értékesítés nem von maga után visszatérő normál áras vásárlásokat, súlyos gondok jelentkeznek; bezuhan a profitráta és akár a szolgáltatásfejlesztés is veszélybe kerülhet.

A vezető webáruházak helyzete sokkal előnyösebb. Számukra a gyártói és beszállítói támogatások nagyobb mozgásteret biztosítanak; akár olyan akciós árat is meghatározhatnak, ami egyedüli a piacon. Ezek azok az ajánlatok, amelyektől a Black Friday valóban az év akciója.

A piacvezetők jól tudják, hogy megnövekedett érdeklődésre nem csak a saját akciójuk napján számíthatnak, hanem a konkurencia fekete péntekjén is. Mindegy, hogy épp minek nevezik a novemberi akciót, minden pénteken összecsapnak. Pontosabban, a gyártói és beszállítói kondíciós szerződések csapnak össze egymással.

De mi van azzal a 90%-os TV-akcióval?

Maradjunk a realitásoknál! Egyetlen kereskedő sem értékesít költségár alatt. A Black Friday szezon felé közeledve sorjáznak a kommentek a közösségi médiában: „Bezzeg Amerikában legalább 50%-os akciók vannak, itt meg 30 a maximum!” (A helyesírást javítottuk.) Tekintsünk el attól, hogy az állítás egyik fele sem igaz! Érdemes megismerni a legalapvetőbb árazási logikát, úgy talán elkerülhetők az ehhez hasonló félreértések.

2019-ben a Black Friday akcióban szereplő termékek átlagosan 17,5%-os kedvezménnyel rendelkeztek. Ez lényegesen magasabb az éves „iparági” átlagnál. Ugyanakkor látható, hogy az e-kereskedelmet meghatározó folyamatos akciók csökkentik a kihagyhatatlanság érzését; egy féláron megvásárolható barkácsgép vagy egy 30%-os címkével ellátott OLED tévé nem idéz elő tömeghisztériát…