„Carbon call” – összefogás a megbízhatóbb széndioxid-elszámolásért

Közösen lép fel a világ mintegy húsz vezető szervezete, hogy felgyorsítsák a megbízható széndioxid-kibocsátási elszámolások fejlesztését. A februárban San Franciscoban létrehozott Carbon Call aláírói – köztük a KPMG – munkájukkal nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az évszázad közepére elérjük a nettó zéró kibocsátást. A kezdeményezés igyekszik megteremteni az átjárhatóságot a különböző széndioxid-elszámolási rendszerek között, és biztosítani a naprakész, tudományos eredményekhez való hozzáférést.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának megbízható mérése és adminisztrációja kritikus fontosságú a klímavédelemmel kapcsolatos elszámoltathatósághoz. A The Washington Post elemzése szerint a be nem jelentett széndioxid-kibocsátás évente 8,5 és 13,3 milliárd tonna között lehet. A jelentéstétel  rendszere napjainkban adatminőségi problémákkal, mérési és jelentési következetlenségekkel, elkülönült rendszerekkel és infrastrukturális kihívásokkal küzd. A vállalatok számára legtöbbször komoly nehézséget okoz, hogy összegezzék, megosszák és összehasonlítsák a megbízható adatokat.

A Carbon Call rámutat a hiányosságokra, és megpróbálja betömni a jelenlegi globális elszámolási rendszerekben lévő réseket, különösen a széndioxid-kivonás, a földművelés, a metán- és az indirekt kibocsátás területén. A kezdeményezés keretében már a tervezés szintjén igyekeznek azonosítani, hol van szükség pontosabb adatokra a megbízhatósághoz és átjárhatósághoz a számviteli rendszerek, illetve az azokat támogató adatrendszerek körében. Dolgoznak majd az univerzális számviteli módszertan fejlesztésén, a digitális elszámolási rendszerek átjárhatóságán.

A Carbon Call életre hívója  a ClimateWorks Foundation, a csatlakozók között megtalálható a Capricorn Investment Group, a Climate Change AI,  a Global Carbon Project, a Global Council for Science and the Environment,  aláíró partnerei közt pedig a KPMG mellett például a Microsoft.

„Azt látjuk, a karbonsemlegesség eléréséig hosszú út áll előttünk, és első körben azt kell belátnunk, hogy a klímaváltozás terén a nagyléptékű, pozitív változásokhoz  együtt kell cselekednünk. A KPMG számára ezért is különösen fontos a globális szintű  Carbon Call kezdeményezés, amely kiegészíti a már meglevő Our Impact Plan törekvéseinket. Célunk, hogy közösen tegyünk egy szebb jövőért, és nyomon követhetőek legyenek az elért eredményeink”- nyilatkozta a kezdeményezésről a KPMG partnere, Rakó Ágnes.  

A Carbon Call  összefogás által elért eredményeket a jövőben széles körben közzéteszik.